Mød vikingernes stærke kvinde

- Hvis du tør?

Nationalmuseets forskere har udvalgt en række sensationelle fund og givet dem nyt liv og tolkning.

Se dem i udstillingen.

Vølvens smil

  • … er den meget usædvanlige kvindegrav fra vikingetiden ved ringborgen Fyrkat. Blandt de omtrent 30 grave på stedet adskiller den sig ved mystiske gravgaver – bl.a. en metalstav og frø fra den euforiserende bulmeurt. I ‘Vølvens varsel’ udstilles noget så spektakulært som et stykke af kvindens mund. På billedet her ses en jordklump og et røntgenbillede, hvori man kan skimte en række tænder. Det er vølvens mund!
    Nationalmuseets forskere antager, at hun var en kongelig vølve fra selveste Harald Blåtands følge.

Fund der kan opleves i vores nye vikingeudstilling - VØLVENS VARSEL

Vølvens skat

  • … på Sjælland nedgravede en viking for lidt over 1000 år siden en helt unik skat – som ikke ligner mange andre skatte fra vikingetiden. Skatten indeholder 392 genstande, bl.a. sølvbægre, en stor dragtnål, en sølvarmring og et stort dragtspænde af bronze. Men det helt usædvanlige er de 53 amuletter og 300 glasperler samt rav, bjergkrystal og en flettet sølvkæde. Det får forskerne til at spekulere over, om skatten har tilhørt en vølve og haft en rituel funktion.

Fenrisulven

  • … kvalitet, der forestiller Fenrisulven med guden Tyrs hånd i munden. Ifølge myterne ofrede Tyr sin hånd for at få det glubske dyr lænket. Ulven dræber senere selveste Odin ved Ragnarok.

Magiske amuletter

  • … gjorde en dansker et interessant fund ved en kirke på Fyn. Mulden gemte på et lille hængesmykke af guld på 4,1 cm. På smykket figurerer en mand med udstrakte arme ligesom Kristus på korset. Det viste sig at være et krucifiks fra 900-tallet. De kristne krucifikser dukkede op i Danmark i samme århundrede som kristendommen formelt blev indført af Harald Blåtand. For vikingerne var krucifikset nok blot endnu en amulet, der kunne føjes til de mange andre. Arkæologer har udgravet en grav på Als, der har mange fællestræk med Fyrkat-vølvens, hvor den døde kvinde havde både et krucifiks og en Thorshammer i sin grav.

Vikingernes fashionable valkyrie

En hårknold og en plisseret spencer. Det er hot mode i dag, men det var det måske også i vikingetiden.

Her er nemlig en valkyrie – og hun er helt ekstraordinær!

  • Ikke kun på grund af hendes fashionable look. Men måske især fordi hun er tredimensionel – i modsætning til alle de andre valkyrier, vi har fundet.

    Den lille kvinde med skjold og sværd dukkede op af den frosne jord i Hårby i den sydvestlige del af Fyn i 2012, da detektorføreren Morten Skovsby fandt hende.

    Hun er kun 3,5 cm høj, men af rent forgyldt sølv.

    Valkyrierne var en slags halvguder, som spåede slagets udfald og valgte, hvilke krigere der skulle falde i kamp.

    På deres heste førte valkyrierne efter slaget de døde krigere til Valhal, hvor de beværtede dem i Odins hal.

    Vi kender mange små valkyriestatuer fra et lille antal af kvindelige smykker fra 800-tallet.

    Se det her utrolige fund i udstillingen.

Lyt til vores podcasts

Hendes grav blev fundet i 1950’erne i forbindelse med udgravningerne af vikingekongens ringborg, Fyrkat, ved Hobro. Kvinden i graven levede engang i 900-tallet, side om side med okkulte kræfter og overnaturlige væsener.

Lyt her.

Mennesket har altid dyrket det spirituelle. I vikingetiden spillede det åndelige og magiske en afgørende rolle, og de kvinder, der forstod sig på åndeverdenen, blev anset som hellige. Dette afsnit af Varbergs Danmarkshistorier handler om Vølver – de magiske vikinger.

Lyt her.